Amazon'da Nasıl Satış Yapılır

AMAZON AMERİKA’DA SATIŞ YAPMAK

Amazon’da satış yapmak için yapılması gereken en öncelikli işlem mağaza açmaktır.

Amazon mağaza açmak istiyorsanız, bir satıcı hesabı oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Satıcı hesabınız için sizden birtakım bilgiler ve belgeler istenir.

AMAZON AMERİKA’DA HESAP AÇMAK

Amazon satış hesabı açma sürecinde sizden detaylı bilgiler ister. Buna ek olarak bazı belgeleri sisteme yüklemeniz gerekir. Amazonda satış yapmak için gerekenler:

  • İşletmeye ait bir e-posta adresi: Kayıt ve sonraki süreçte iletişim için gerekli bir bilgidir.
  • Telefon numarası: İletişim için gerekli aktif bir telefon numarası vermeniz gerekir.
  • Birincil irtibat kişisine ait kimlik bilgileri: Birincil irtibat kişisi hesap sahibinin kendisi olmalıdır ya da şirket adına satışlardan sorumlu olan kişidir.
  • Şirket ile ilgili bilgiler: Şirketin sicil numarası, vergi numarası, güncel adresi, işletme türü ve ilgili belgeler sunulmalıdır.
  • Ödemeler için bir kredi kartı bilgisi: Kredi kartı şahsa ya da şirkete ait olmalıdır. Amazon satıcı hesabındaki bakiyenin yetersiz olduğu durumlarda (yeterli satış yapılmadığında) üyelik ücreti bu karttan tahsil edilir.
  • Banka hesap bilgileri: Amazon’daki mağazadan yapılan satışlardan elde edilen kazancın aktarılacağı banka hesabının bilgileri gerekmektedir.

AMAZON MAĞAZASI AÇMANIN AVANTAJLARI

1) Amazon İsmine Duyulan Güven

Amazon, internetten alışveriş yapan tüketicilerin güvendiği bir e-ticaret sitesidir. Bu nedenle çok büyük bir marka olmasanız bile Amazon’un oluşturduğu müşteri memnuniyetinden dolayı ürünlerinizi satın alırlar. Çünkü olası herhangi bir problemde Amazon’un çözüm üreteceğini ve mağdur olmayacaklarını bilirler.

2) Geniş Bir Hedef Kitlesine Ulaşırsınız

Amazon, dünya çapında global bir platform olduğu için ziyaretçi sayısı da çok yüksektir. Satış rakamları konusunda başarılı bu platform üzerinde mağaza açtığınızda, sadece şirketinize özel müşterilere değil, Amazon’u ziyaret eden tüm potansiyel müşterilere hitap etme fırsatı bulursunuz. Böylece daha geniş bir kitleye hitap edebilir ve daha fazla satış yapabilirsiniz.

3) Lojistik Kolaylığı Yaşarsınız

Amazon’un mağaza sahipleri için sunmuş olduğu Fulfillment by Amazon diğer ismiyle FBA Amazon adı altında özel bir hizmeti vardır. Bu hizmette Amazon, sizin ürünlerinizi kendi deposunda tutar. Ürünleriniz satıldığında tüm kargo&lojistik sürecini yönetir. Ürünleriniz satıldığında yapmanız gereken tek işlem fatura kesmek olur.

3.1. Fulfillment by Amazon, FBA Nedir?

Fulfillment by Amazon diğer adıyla FBA Amazon tarafından sunulan bu hizmet, üçüncü taraf satıcıların bizlerin ürünlerini depoda saklama, sipariş geldiğinde ürünü müşteriye kargolama, iadeyi kabul etme ve bu süreç boyunca müşteri ilişkilerini yönetmeyi kapsar. Ürünler Amazon FBA deposu yetkilileri tarafından kabul edildikten sonra satıcının depolama, teslimat ve iade süreçleriyle ilgili yapacağı bir şeyi kalmaz.

Bu aşamadan sonra Amazon:

Sipariş geldiğinde, siparişin verildiği yere en yakın depodaki ürünü en hızlı şekilde yerinden alır.

Kargo gönderimi için ek paketleme yapar.

Kendi lojistik altyapısıyla siparişi müşteriye teslim eder.

Eğer ürün iade talebi oluşursa, müşteriden ürünü geri alır, iade bedelini müşteriye öder ve FBA hizmet bedelini satıcıya iade etmez ve bunu bir masraf olarak satıcıdan alır.

Yukarıdaki süreçler 7/24 müşterinin tercihine göre telefonla ya da internet üzerinden yerel dilde müşteri hizmetleri ile yapılır.

Satıcılar Amazon’un sunduğu bu FBA hizmetine karşılık, ürünün boyutuna ve ağırlığına göre hesaplanan bir FBA hizmet bedeli (FBA Fulfillment Fee) öder. Ek olarak her ay Amazon depolarına gönderilen ürünlerin kapladığı alan kadar FBA depolama bedeli ödenir. Bu bedeller, ürünlerin Amazon depolarına gönderim bedelinin dışındadır.

3.2. Fulfillment by Merchant, FBM Nedir?

FBM seçeneğinde üçüncü taraf satıcılar verilen siparişlerin müşterilerine teslimatını kendi imkânlarıyla yapar. Satıcılar, sipariş geldikten sonra önceden belirtmiş oldukları süreler içerisinde ürünleri kendileri paketler, müşteriye kargolar, iadeleri kabul eder ve bu süreçteki müşteri ilişkilerini kendileri yönetirler.

FBM ile satacağınız ürünleri, hedef Amazon pazarındaki ülkede depolamadan, sipariş geldikçe Türkiye’den micro ihracat prosedürüyle gönderebilirsiniz. FBM seçeceği hem daha fazla esneklik sağlar hem de bazı durumlarda Amazon deposuna gönderim bedeli ile FBA hizmet bedelinden daha ucuza gelebilir. Satıcılar FBM teslimat yöntemini kullanırken, mikro ihracat prosedürüyle yapılacak gönderi bedelinden ve olursa iade gönderim bedelinden sorumlu olurlar.

4) Amazon Prime Etiketine Sahip Olmak

Eğer siz, satacağınız ürünler için FBA hizmeti alır, Amazon depolarına gönderir ve siparişe hazır halde bekletirseniz Prime etiketine hak kazanmış olursunuz.

Prime etiketi sayesinde ürünün dönüşüm oranını ciddi bir şekilde arttırabilir bu sayede daha fazla satış yapabilirsiniz.

Ziyaretçiler siparişlerinin Amazon tarafından ücretsiz ve hızlı bir şekilde yapılacağından emin olurlar.

Sipariş ile ilgili çıkabilecek sorunlarda Amazon müşteri hizmetlerinin yardım edeceğini ve hızlı bir çözüm sunacağını bilirler.

5) Buy Box Rekabetinde Öne Çıkmak

Aynı ürünün birden fazla satıcısı varsa, bu satıcılar o ürünün başlığı altında listeleniyor. Ürün satın alınırken “Sepete Ekle” veya “Şimdi Al” butonuna basıldığında, Buy Box’ı kazanmış olan hangi satıcıysa satış onun oluyor.

Buy Box’ı alabilmek için Amazon’un ne kadar ideal bir satıcı olduğunuzu belirleyen standartlarını sağlamanız ve diğer satıcılarla rekabet edebilecek performansı göstermeniz gerekiyor.

Birçok müşteri, listelenen diğer satıcıları kontrol etmeden alışveriş yapabiliyor. Amazon’un standartlarını sağladığı için o sırada Buy Box’ın sahibi kimse ona güvenip satın almayı gerçekleştiriyorlar.

AMAZON KOMİSYON ORANLARI

Amazon üzerinden profesyonel satış yapan şirketler aylık 99 TL ve bu değer üzerinden hesaplanan KDV ücreti öderler.

Bu ödemeye ek olarak, satıcılar, ürün kategorisine bağlı olarak, sattığı her ürün için farklı oranlarda satış komisyonu öder.

Toplam satış fiyatı; ürün fiyatı ve kargo veya hediye paketi ücretleri dahil olmak üzere, alıcı tarafından ödenen toplam tutardır. Amazon, tüm ürünlerde toplam satış fiyatı üzerinden hesaplanan geçerli komisyon ücreti yüzdesi oranında kesinti yapar.

2021 yılı için %6 ve %10 olmak üzere iki farklı komisyon oranı bulunmaktadır.

Kategoriler Satış Komisyonu
Fotoğraf Makinesi 6%
Cep Telefonu 6%
Giyim 10%
Bilgisayar 6%
Elektronik 6%
Elektronik Aksesuarlar 10%
Kişisel Bakım Cihazları 10%
Yapı Market, Mutfak Eşyaları ve Dekorasyon 10%
Mutfak (Küçük Ev Aletleri) 6%
Oyuncaklar ve Oyunlar 10%
Kitaplar 10%
Bebek Ürünleri (Giyim hariç) 10%
Ofis Ürünleri 10%
Spor 10%
Ayakkabılar, Kol Çantaları ve Ayakkabı Aksesuarları 10%
Güzellik 10%
Sağlık ve Kişisel Bakım 10%
Gıda Ürünleri 10%
Video Oyunu Konsolları 6%
Diğer 10%

 

AMAZON’DA SATIŞ NASIL YAPILIR?

Ürününüzü Amazon’un ilk arama sayfasına nasıl taşıyacağınızı düşünmeden önce, Amazon’un neyi hedeflediğini anlamak önemlidir.

Amazon’da bir ürünün neden diğerinden daha iyi olduğunu anlamanın tek yolu budur.

Amazon’un en büyük hedefi mümkün olduğu kadar fazla ürün satmaktır. Bu nedenle daha iyi satılma şansına sahip olan bu ürünleri daha üst sıralara yerleştirir. Dolayısıyla, satıcının belli bir üründe rakiplerine kıyasla ulaştığı satış hızı organik sıralamaları belirlemede en önemli kriterdir.

 

Amazon’da satış hızı yakalamak için yapmanız gerekenler, doğru ürün ismi belirlemek, doğru ve eksiksiz ürün açıklamaları, a plus content ve marka storeları oluşturmak,  doğru ve kaliteli ürün fotoğrafları çekmek, iyi optimize edilmiş yüksek bütçeli PPC kampanyaları oluşturmak, hızlı ve kaliteli kargolama hizmeti vermektir. Bunlara ek olarak, iyi bir alışveriş deneyimi için çözüm odaklı bir müşteri hizmeti sunmak da, satış hızının devamlılığı için önemlidir.

Bunların toplam bir sonucu olarak müşteri memnuniyeti ve marka bilinirliği kazanarak satışlarınızı daha fazla arttırabilirsiniz.

AMAZON ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU – SEO İÇİN SIRALAMA FAKTÖRLERİ

1) Ürün Listeleme Başlığınızı Optimize Edin

Ürününüzü en iyi şekilde anlatan net başlıklar tercih edin.

Anahtar kelime analizini iyi yapın. Başlığınızı yazmaya ürününüzü en iyi anlatan ve en çok aranan anahtar kelime ile başlayın. Ayrıca başlıkta bir kelimeyi birden fazla kullanmamaya dikkat edin.

Başlığınızın çok kısa veya çok uzun olmamasına dikkat edin.

Aranma hacmi en yüksek olan 3 kelimeyi başlığınızın içinde geçirin.

Ürünün müşteriler tarafından merak edilip, incelenebilmesi adına en önemli özelliklerini başlık içerisinde geçirin.

2) Ürün Ayrıntılarınızı Optimize Edin

Ürünlerin satışlarını arttırmak için ürünün içeriğinden detaylıca bahsetmeniz gerekmektedir. Müşterinin ürün ile ilgili aklına gelebilecek her türlü sorunun cevabını vermek son derece önemlidir. Boyut, beden, kullanım şartları, özellikleri gibi maddeleri açık, anlaşılabilir ve kısa cümleler ile anlatın. 200 karakter içerisinde olabildiğince çok anahtar kelime ekleyin.

3) Rekabetçi Fiyat Seviyesini Koruyun

Fiyatlarınızı belirlemeden önce iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Rakiplerinizin benzer ürünler için ne kadar fiyat belirlediklerini bilmek ve buna göre fiyat belirlemek son derece önemlidir. Ayrıca müşterilerinizin dikkatini çekmek için promosyon veya kupon kullanımı gibi stratejiler belirleyebilirsiniz

4) Yüksek Çözünürlüklü Ürün Resimleri Kullanın

Amazon, satıcılarına 7 adet fotoğraf koyma imkanı sunmaktadır. Ürününüzün daha anlaşılır ve net olabilmesi için ana resminizi beyaz bir fonda kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Tüketiciler ürünleri ellerine alarak dokunamadıkları için online satış yaparken müşteriye ürünü en iyi şekilde anlatmak gerekir. Bu nedenle hayatın içinden, detaylı, farklı açılardan ve canlı fotoğraflar kullanmak satışınızı arttıracaktır.

5) Amazon’un Yerleşik Reklam Araçlarından Yararlanın

Amazon’da bulunan Sponsored Products, Display ve Brands Reklam tiplerinden en iyi şekilde yararlanarak rakiplerinizin önüne geçip, kazançlarınızı katlayabilirsiniz.

Reklamınızı analiz ederken dikkat etmeniz gereken temel metrikler:

ACOS: (Advertising Cost of Sales = Satışın Reklam Maliyeti) Reklamınızın karlı bir şekilde ilerlemesini istiyorsanız, ACOS önemli bir ölçü olabilir. Harcadığınız Reklam Bütçesi / Reklamdan Gelen Ciro * 100 formülüyle hesaplanır. Eğer reklamınızın ACOS’u 30% ise, her 30$’lık reklam harcamasında 100$’lık bir satış yapmışsınız demek olur. Eğer kar marjınız da yüzde 30% ise reklam harcamaları sonrası yaptığınız satışlardan kar elde etmemiş olursunuz.

CVR: (Conversion Rate = Dönüşüm Oranı) Tık başına gelen satışı ifade eder. Doğru reklam hedeflemesi, fiyat, listing kalitesi, yorum sayısı gibi birçok etmen CVR’a olumlu ya da olumsuz etki yapar.

CTR: (Click Through Rate = Gösterim Başına Alınan Tık) Reklamlarınızın yüksek bir CTR oranına sahip olması, hem reklam puanınızın iyi olduğuna hem de doğru hedefleme yaptığınıza işaret edebilir.

Impression: Reklamınızın gösterim sayısını ifade eder.

CPC: (Cost Per Click) Tıklama başına ödediğiniz ücreti ifade eder.

6) Hızlı kargo sağlayın

Hızlı bir kargo hizmeti sunmak rekabet açısından ciddi avantajları beraberinde getiriyor. Bu avantaj kısa vadede bir satın alma eğilimiyle sonuçlanırken orta ve uzun vadede işletme ya da markanın “güvenilirlik” algısını güçlendiriyor. Orta ve uzun vadedeki bu kazanım bir satın alma döngüsü yaratarak kazançları artırıyor.

7) Müşterileri Yorum Bırakmaya Teşvik Edin

İnsanların büyük bir çoğunluğu internetteki ürün yorumlarına güvenir. Olumlu yorumlar ise potansiyel müşterilerin ürüne olan güvenini arttırır. Olumlu yorum ve ratinglerin dönüşüm oranına katkısı çok yüksektir.

 

Amerika, Avrupa ve MENA bölgerinde Markanızı Amazon ve diğer pazaryerlerinde satışa sunmak için, e-ihracat hizmetlerimizi inceleyebilir; bizimle iletişime geçebilirsiniz.

1 comment on “Amazon Amerika’da Satış Yapmak

  1. E-ihracat teknik ve çok kapsamlı bir konudur. İyi içerik, doğru listeleme, büyük pazaryerleri ile tam entegrasyon yapılmalı ve uluslararası lojistik süreçleri çok iyi yönetilmelidir. Ayrıca performans pazarlama ile ürün mutlaka hızla buy box’ a sokulmalı ve performans günlük olarak takip edilmelidir. Bu iş BIGGRANDS gibi uzman bir kadronun, global bir network’ ün işidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir